Lämmityskausi on alkanut – säästetään energiaa yhdessä!

Sinä voit osallistua energiansäästötalkoisiin! Itselle sopiva asuinlämpötila on usein tottumuskysymys. Jo yhden asteen tiputus voi säästää energiaa jopa 5 prosenttia.


Kelit kylmenevät jälleen vähitellen. Monessa kiinteistössä lämmitys kytkeytyy automaattisesti päälle, kun vuorokauden keskilämpötila laskee 5–10 asteen tasolle. Huoneiston oikea lämpötila on merkittävä tekijä asumisviihtyisyyden kannalta. Lisäksi hyvän ilmanlaadun ylläpitäminen tukee samalla asukkaan terveyttä ja vireyttä.

Asuintilojen lämmitys on suurin yksittäinen tekijä asuinrakennusten energiankulutuksessa: käytännössä jopa 66 prosenttia rakennusten energian loppukulutuksesta muodostuu asuintilojen lämmityksestä. Me kokosimme alle muutamia käytännön vinkkejä, joilla jokainen meistä voi edesauttaa kotinsa oikeaoppista lämmitystä ja säästää samalla arvokasta energiaa. Kurkkaa lista läpi niin huomaat, että jo pienillä muutoksilla ja arjen toimenpiteillä voidaan saavuttaa säästöjä.

Catevan vinkit lämmitysenergian säästämiseen:

1. Tarkista lämmityspattereiden termostaattien asennot ja tutustu termostaatin asetusarvoihin ennen lämmityskauden alkua. Eri termostaateissa on erilaisia asteikoita, mutta numerot vastaavat aina tiettyä lämpötilaa huoneistossa. Kun tiedät, miten termostaattisi asteikko toimii, voit säätää huoneistosi lämpötilan oikein. Sopiva sisälämpötila on 20–22 astetta ja makuuhuoneissa 18-20 astetta. Huomaathan, että huonelämpötilaa ei mitata suoraan ulkoseinän vierestä, vaan ainakin metrin päässä ulkoseinästä ja metrin korkeudessa lämmityspatterista.

Lisäksi termostaatteja on lämmityskauden alussa hyvä liikuttaa ääriasentoihin, jos mahdollista. Näin termostaatit ”aukeavat” ja ne toimivat paremmin kesän kiinniolon jäljiltä.

2. Muista tarkistaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet säännöllisesti. Varsinkin useimmin avattavien tuuletusikkunoiden tiivisteet ovat usein kovalla rasituksella. Jos tiivisteet ovat hapertuneet tai ”repsottavat”, ne kannattaa uusia. Uusien tiivisteiden hinta säästyy nopeasti takaisin pienempinä lämmityskuluina.

3. Älä aseta raskaita huonekaluja suoraan lämpöpattereiden eteen. Muista siirtää verhot syrjään, niin ilma pääsee termostaattiin ja virtaamaan vapaasti patterin läpi. Näin lämpö pääsee nousemaan asuintilaan tasaisemmin ja tehokkaammin. Jos vesikiertoiset patterit lorisevat eivätkä lämpene, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

4. Lämmitä ja viilennä järkevästi: pidä yllä aina vain tarpeenmukaista huonelämpötilaa. Asuin- ja toimistotilojen suositeltu lämpötila on 20–22 astetta. Huoneiston lämpötila on usein tottumuskysymys ja jo yhden asteen tiputus saattaa säästää energiaa jopa 5 prosenttia.

5. Vanhemmissa kiinteistössä, joissa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, voi tulla tarve tuulettaa asuntoa. Kun tuuletat kylmillä keleillä ikkunoiden kautta, käytä nopeaa ristituuletusta. Liian pitkä tuuletus hukkaa turhaan lämpöä.

Jos asut uudemmassa kiinteistössä, jossa on huoneistokohtainen ilmanvaihtokone, vältä ilmanvaihtokoneen pitämistä turhaan maksimiteholla. Huomaathan, että ilmastoinnilla ei ole tarkoitus lämmittää ja siksi ilmastoinnista tuleva ilma voi tuntua viileältä.

6. Jos huoneistosi ikkunoissa on korvausilmaventtiilit, laita ne kylmällä kelillä talviasentoon.

7. Reissu tiedossa? Jos olet pidempiä aikoja poissa kotoa, laske huoneiston lämpötilaa poissaolosi ajaksi. Jo pienellä vaivalla eli muutamalla napin painalluksella tai termostaatin kääntämisellä voidaan saavuttaa tuntuvat säästöt.

Huom. Patterin lämpötila säätyy aina huoneiston lämpötilan mukaan, eli vaikka ulkona olisi pakkasta, se ei tarkoita, että patterin täytyy olla lämmin. Jos tuntuu siltä, että asuntosi lämpenee liikaa ja termostaatin säätäminen ei auta, kannattaa viipymättä ilmoittaa asiasta huoltoyhtiölle. Näin termostaatin toiminta voidaan tarkistaa ja tarvittaessa uusia.

Kun kaipaat apua lämmitysjärjestelmien kanssa, ota yhteyttä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Lähetä tarjouspyyntö Katso yhteystiedot