Hyvää sisäilmaa kelillä kuin kelillä

Sisäilma puhuttaa aina. IV-työnjohtaja Jarmo Pääkkönen kertoo, että useimmat ilmanvaihtoon liittyvät ongelmatilanteet ovat ratkaistavissa ja korjattavissa suhteellisen pienillä toimenpiteillä ja pienin kustannuksin.   


Hyvä sisäilma tekee asumisesta viihtyisää ja pitää kiinteistön paremmassa kunnossa. Oikein toimiva ilmanvaihto on myös terveyskysymys. Huonon sisäilman tunnistaa tavallisesti tunkkaisesta tuoksusta, ja joskus se saattaa aiheuttaa asukkaalle esimerkiksi päänsärkyä tai väsymystä. Jos asunnon sisäilma tuntuu huonolta tai asunnossa on havaittavissa vetoa, kannattaa Jarmo Pääkkösen mukaan asiaa aina tutkia. Hän sanoo, että ensin on hyvä tarkistaa, että ilmanvaihto on toimiva.

– Huoneistossa, jossa on koneellinen poistoilmanvaihto, voi mainiosti käyttää perinteistä kikkaa. Siinä käsipyyhepaperi asetetaan poistoilmanvaihtoventtiilin päälle ja katsotaan, pysyykö paperi paikoillaan. Jos näin tapahtuu, poistoilmanvaihto toimii.

– Jos paperi ei pysy poistoilmanvaihtoventtiilissä, on syytä epäillä, että ilmanvaihdon säädöt ovat pielessä.  Tällöin kannattaa ottaa yhteys meihin ongelman paikallistamiseksi. Tilanteesta saadaan yleensä hyvä kokonaiskuva jo puhelun aikana, ja sovimme käynnin asukkaan huoneistoon.

Ilmanvaihtoratkaisuja monia erilaisia

Ilmanvaihtojärjestelmä on kiinteistön talotekniikan osa, jonka toteuttamiseen on useita eri tapoja. Kuten kaikki talotekniikka, myös ilmanvaihtokoneet ovat kehittyneet viime vuosien ja vuosikymmenien aikana merkittävästi.

– Ennen vuotta 2000 rakennetuissa taloissa on tavallisesti koneellinen poistoilmanvaihto ja ilman vaihtuminen perustuu oikein säädettyihin ilmamääriin. Uudemmissa kiinteistöissä on puolestaan yleistä, että sekä huoneistojen tulo- että poistoilmanvaihto on koneellinen.

– Vanhemmissa kiinteistössä ja muun muassa rintamamiestaloissa ilmanvaihto perustuu useasti painovoimaan. Näissä kohteissa on tärkeää, että ilmanvaihto saa myös korvausilmaa, esimerkiksi seinään tai ikkunan karmiin asennettujen venttiilien kautta.

–  Rivitaloissa on pääsääntöisesti asuntokohtaiset ilmanvaihtokoneet. Kerrostaloissa puolestaan voi olla joko yhteinen ilmanvaihto koko taloyhtiössä tai huoneistokohtainen järjestelmä, Pääkkönen kertoo.

Venttiilien säädöt kohdalleen

Ilmanvaihto-ongelmat kerrostaloissa ovat melko tavallisia etenkin kesähelteillä: ihmiset säätävät epähuomiossa huoneistonsa ilmanvaihtoventtiileitä väärin tai avaavat huoneistojen ikkunoita viilennystä tavoitellessaan. Nämä toimenpiteet sekoittavat koneellisen ilmanvaihdon, jolloin ilmanvaihto ei toimi enää oikein.

– Joskus venttiilit on irrotettu kokonaan, toisinaan venttiilit ovat epäkunnossa ja niitä joudutaan siksi uusimaan. Aika ajoin asuntoon tulevat kanavat saattavat olla likaisia ja ne pitää puhdistaa. Tietyissä tilanteissa joudutaan hakemaan oikeaa paineistuksen tasapainoa myös erillisen ilmamäärämittauksen avulla. Näissä kaikissa töissä autamme mielellämme.

Kiinteistöissä, joissa jokaisella asunnolla on oma ilmanvaihtokoneensa, kiinteistöhuolto huolehtii tavallisesti laitteen suodattimien vaihdosta. Pääkkösen mukaan suodattimien uusiminen säännöllisesti on tärkeää.

– Joskus puhallin pitää vaihtaa kokonaan uuteen, mutta sekin on verrattain vaivaton projekti.

Ilmanvaihto pääasiassa taloyhtiön vastuulla

Ilmanvaihtojärjestelmän toiminta on yleisellä tasolla taloyhtiön vastuulla. On hyvä kuitenkin huomata, että ilmanvaihto on kokonaisuus, jossa on monta tekijää.

– Vaikka ilmanvaihtokone toimisi oikein ja asiat olisivat muuten kunnossa, saattaa asunnossa oleva likainen venttiili tai liesituulettimen tukkeutunut rasvasuodatin aiheuttaa sisäilmaan tunkkaisuutta tai muita ongelmia. Nämä pienet huoltotyöt ovat asukkaan tai osakkaan omalla vastuulla. Toki meiltäkin saa niihin apua, Pääkkönen lupaa.

– Lisäksi jos huoneistoon halutaan ilmanvaihtoon kuulumattomia ominaisuuksia, menevät niiden toteuttamisen kustannukset huoneiston asukkaalta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi huippuimurin ajastin.

Ystävälliset ilmastointiosaajat palveluksessasi

Cateva on paitsi rakentamisen myös ilmanvaihtoalan erityisosaaja. Työnjohtaja Pääkkönen lupaa tiiminsä palvelevan nopeasti, joustavasti ja ystävällisesti tilanteessa kuin tilanteessa.

– Yleensä työtilauksen tullessa, pääsemme suorittamaan työtehtävän noin kahden arkipäivän sisällä. Olemme siitä hyvin otettuja, että palveluamme on kehuttu useammassakin yhteydessä ystävälliseksi. Tyytyväinen asiakas on meille kaikki kaikessa ja sitä osaamme arvostaa, Pääkkönen kertoo.

Katso ohjeet liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistukseen Kotikadun sivuilta täältä. 

26.8.2020 vietetään ilman päivää. Lue lisää Hengitysliiton sivuilta.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Lähetä tarjouspyyntö Katso yhteystiedot