Liikenneturvallista viikkoa ja loistavaa syksyä

Valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa vietetään tänä vuonna 7.–11. syyskuuta, ja teemana on ”Näe ja näy”. Aihe on meille ensiarvoisen tärkeä, sillä teemme töitä asiakkaidemme kotipihoilla, taajamissa ja keskikaupungin sykkeessä.


– Meidän työssämme ammattikäyttöön suunnitelluilla vaatteilla ja väreillä todella on väliä. Riippuen toki, ovatko tehtävät pääasiallisesti sisätiloissa vai ulkona, pukeudumme oransseihin huomiovärivaatteisiin. Näkyvyyden varmistamiseksi käytämme heijastinnauhoja housujen lahkeissa ja työtakkien hartioilla, rintamuksessa, vyötäröllä sekä käsivarsissa. Tummankin vaatteen saa tarvittaessa nopeasti näkyväksi sujauttamalla päälle varoitusliivin, kertoo Catevan ja Kotikadun turvallisuuspäällikkö Antti Mäkinen.

Tekniikka tarkkaavaisuuden apuna

Valaistus on vaatetuksen paras aisapari koskien niin Catevan omaa työkonekalustoa piha- ja ulkoalueitakin.

– Riittävästi valaistu piha lisää kaikkien viihtyvyyttä ja tuo samalla turvallisuutta helpottaen havainnointia ja toistemme huomaamista. Jos valoa kaivataan kiinteistön alueelle lisää, meiltä sitä saa, toteaa Antti.

Antti kertoo Catevan panostaneen uuteen ajoneuvokalustoon, johon on hankittu vielä erillisiä varoitus- ja lisävaloja näkyvyyden takaamiseksi.

– Uudet ajoneuvot ovat yleensä turvallisempia pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kannalta. Meillä kalustoa tarkastetaan ja huolletaan jatkuvasti sekä pidetään huolta renkaiden erinomaisesta kunnosta. Kuljettajan apuna toimivat myös uudet ajoneuvokamerat, joiden avulla havainnointi helpottuu tarjoten ohjaamosta parhaimmillaan 360 asteen näkymät. Tekniikka on kuitenkin vain erinomainen lisä, johon ei saa liikaa tuudittautua. Viimeinen vastuu ja terävin havainnointikyky löytyy aina ratin ja tuolin välistä, hän painottaa.

Turvallisuus on asenne

Maltillinen nopeus, riittävät turvavälit ja keskittyminen itse työhön sekä ajamiseen ovat selkeät ohjenuorat liikenteeseen.

– Kaikki syömiset, juomiset ja puhelinpulinat hoidetaan muualla ja muuna aikana kuin ajossa. Mielelläni myös korostan, että ei kannata olettaa muiden tuntevan Suomen tieliikennelain koukeroita ja jääräpäisesti puskea ”minä olen oikeassa” -ajattelumallilla. Meidän on parempi varoa ja väistää suhteuttaen oma tekemisemme kulloiseenkin tilanteeseen. Kevyen liikenteen kulkijat ovat aina altavastaajan asemassa. Erityisesti ne pienimmät, jotka varoitusvaloja herkemmin havainnoivat maan matosia tai kiinnostavia koppakuoriaisia, Antti toteaa.

Heijastimet heilumaan

Heijastimet, liivit, otsalamput, ledivalot, vilkkupohjaiset kumisaappaat – hyviä keinoja on monia meille, jotka mielellämme pukeudumme vain mustaan.

– Rehellisyyden nimissä sorrun itsekin siihen, että lapset ja lemmikit on varusteltu näkyviksi ja itse teen matkaa aivan liian tummanpuhuvana, turvallisuuspäällikkö naurahtaa.

Hän myös tietää, että pienten isosti ihailevat katseet ja koneille sykkivät sydämet sulattavat Catevan kuljettajat kiireenkin keskellä.
– Aikuisten olisi hyvä kuitenkin ohjeistaa, että turvallisinta on seurata koneen puuhia riittävän etäältä, esimerkiksi oman pihan leikkipaikalta. Kuljettajilla on usein myös kuulosuojaimet päässä, joten paras aika jutustelulle ja vaikka ohjaamoon kurkistamiselle on yhdessä oman aikuisen kanssa, kun työkone on varmasti pysähtyneenä ja parkissa, Antti muistuttaa lopuksi.

Liikenneturvallisuuden yhteinen muistilista
– Huomioidaan muu liikenne ja erityisesti kevyen liikenteen pienet kulkijat.
– Keskitytään ajamiseen ja muistetaan käyttää handsfree-laitteita.
– Noudatetaan liikennerajoituksia ja pidetään turvavälit riittävinä.
– Suhteutetaan ajoneuvon nopeus näkyvyyden ja keliolosuhteiden mukaisiksi.
– Kevyen liikenteen kulkijoiden on hyvä käyttää näkyvyyttä parantavia heijastimia tai valoja.
– Uuden tieliikennelain myötä etu- ja punainen takavalo ovat pakollisia myös polkupyörissä.

Tutustu Liikenneturvan sivuilla Liikenneturvallisuusviikon materiaaleihin.


Ota yhteyttä, jos tarvitset lisävaloa taloyhtiösi pihalle. Suunnitellaan yhdessä valoisa ja turvallinen piha!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Lähetä tarjouspyyntö Katso yhteystiedot