Kodin pienissä ja suuremmissa remonteissa ovat usein hyvät neuvot kalliit. Alkuun kannattaa miettiä, tekeekö remontin itse, talkoilla vai ammattilaisen toteuttamana. Nappaa asiantuntijoidemme vinkit onnistuneeseen ja vastuullisempaan remonttiin.
1. Mieti rehellisesti mitä osaat tehdä itse
Kun remonttia ja sen roolitusta pohtii, on pieni itsekriittisyys monesti paikallaan. Vaikka homma tuntuisi äkkiseltään miten vaivattomalta tahansa, saattaa eteen tulla, ja usein tuleekin, jos jonkinlaisia yllätyksiä. Pintojen alta saattaa erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä paljastua yllättäviä asioita. Moni on näppärä käsistään, mutta avun pyytäminen on usein hyvä tapa edistää remonttia.
Kun projektin antaa heti alusta lähtien ammattilaisen käsiin, hommat hoituvat loppuun asti huolettomammin ilman sen suurempaa remonttistressiä. Samalla säästyy aikaa ja viimekädessä monesti myös rahaa. Oikealla ammattitekijällä on aina vakuutukset kunnossa ja hän kantaa vastuun omasta työstään.
2. Tee tarjouspyyntö huolellisesti
Ennen tarjouspyynnön tekemistä on tärkeää selvittää itselleen, mitä remontilta tarkalleen ottaen haluaa. Myös ilmoitusvelvollisuudet ja luvanvaraiset asiat on hyvä hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. Asunto-osakeyhtiöissä osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Lupa-asioihin voi kysyä apua isännöitsijältä tai oman kunnan rakennusvalvonnasta. Myös Catevan osaavat ammattilaiset ovat remontoijan apuna heti projektin ensimmäisistä vaiheista lähtien.
Varsinainen tarjouspyyntö kannattaa tehdä aina perusteellisesti – tässä kohtaa on parempi katsoa kuin katua. Pieni vaivannäkö tuo varmuutta projektiin sen myöhemmissä vaiheissa. Tarjouspyynnön liitteeksi kannattaa ottaa muun muassa valokuvat lähtötilanteesta. Lisäksi tarjousvaiheen jälkeen tehtävä urakkasopimus kannattaa aina laatia kirjallisesti.
Eikä sovi unohtaa lakisääteistä asbestikartoitusta. Se on tehtävä aina ennen purkutöitä, jos rakennus on rakennettu ennen vuotta 1994. Ammattilaisen vastuulle annettavassa työvaiheessa on kyse siitä tärkeimmästä eli ihmisten terveydestä!
3. Valitse luotettava tekijäkumppani
Kun valitset remontillesi urakoitsijan, älä tee sitä summanmutikassa, vaan varmistu ehdokkaan taustoista. Jos urakoitsijayrityksellä on Tilaajavastuun Luotettava kumppani -sertifikaatti, on se merkki luotettavasta ja yhteiskunnallisista velvoitteistaan huolehtivasta tekijästä.
Lisäksi kannattaa aina tarkistaa urakoitsijan referenssit, sillä ne kertovat pätevyydestä ja työn laadusta. Myös suosituksia kannattaa kysyä: ystävien ja tuttavien näkemysten avulla saa hyvän kuvan remontin sujumisesta käytännössä sekä esimerkiksi viestinnän aktiivisuudesta hankkeen aikana.
4. Suosi vastuullisia materiaaleja ja muista kierrätys
Rakennukset ja rakentaminen aiheuttavat eri arvioiden mukaan noin puolet ihmisten aiheuttamasta ympäristökuormasta. Valitsemalla remonttisi materiaalit, aineet ja välineet fiksusti voit olla mukana tukemassa kestävää kehitystä.
Rautakauppaan astellessa on hyvä ottaa myyjä avuksi. Hän osaa kertoa paitsi tuotteiden täsmällisistä käyttötarkoituksista myös niiden vastuullisista ominaisuuksista. Tuotepakkauskin kertoo monesti paljon, sen tutkimiselle kannattaa antaa oma aikansa. Materiaalitarpeet on hyvä laskea täsmällisesti ammattilaisen avustuksella – näin voidaan minimoida materiaalihukka tehokkaasti etukäteen.
Kodin pintaremonteissa vastuullisia valintoja ovat esimerkiksi kotimaisen Teknoksen maalit ja pinnoitteet, joista monille on myönnetty Joutsenmerkki, Allergiatunnus sekä M1-päästöluokitusmerkintä.
Etenkin suuremmissa remonteissa syntyy tavallisesti paljon jätettä. Valtaosan jätteestä voi kierrättää, loput tulee hävittää vastuullisesti ohjeiden ja säädösten mukaisesti. Voit tarkastaa oman kuntasi kierrätyspisteet jätejakeiden mukaan täältä. Löydät samalta sivustolta runsaasti myös muuta hyötytietoa oikeaoppiseen kierrättämiseen liittyen.
Tarvitsit sitten pientä pintaremppaa tai suurempaa muutostyötä, ota yhteys, niin mietitään yhdessä miten edetään.