Vahinko ei ole toivottu vieras

Vahinkoja sattuu jokaiselle joskus, mutta onneksi ne ovat useimmiten korjattavissa. Tavallisimmat kodeissa sattuvat vahingot ovat kuitenkin ehkäistävissä tehokkaasti ennalta. Haastattelimme vahinkosaneerauksen ammattilaista ja kysyimme, mitä jokainen voi tehdä vahinkojen välttämiseksi.


Catevan korjausrakentamisen ja vahinkosaneerauksen yksikönpäällikkö Pasi Rytkösellä on selvä näkemys kotitalouksissa yleisimmin sattuvista vesivahingoista: eniten murheita aiheutuu astianpesukoneista sekä tiski- ja pesualtaiden viemäröinnin hajulukoista.

– Käytännössä astianpesukoneen poistopuolen letkut sekä niiden tiivisteet kuluvat ja hapertuvat ajan myötä, ja niistä aiheutuu vesivuotoja. Hajulukoissa yleinen syypää vesivuotoon on puolestaan huonosti tehty kannakointi eli putkien ripustus sekä tiivisteiden hapertuminen, Pasi kertoo.

– Kun letkustot ja viemäröinnit ovat lisäksi tavallisesti roskiskaapin perällä poissa silmistä, saattaa niihin tullut vuoto päästää vettä pitkänkin aikaa ennen kuin sitä huomataan, hän lisää.

Palovahingot ovat Pasin oman kokemuksen mukaan vesivahinkoihin verrattuna harvinaisempi, mutta niitäkin on heille eteen sattunut.

– Yksi yleinen kohde on liesituulettimen rasvasuodatin. Jos suodatin pääsee todella likaiseen kuntoon, se saattaa syttyä palamaan. Siksi suodattimen säännöllinen puhdistus kannattaa merkitä vaikka kalenteriin muutaman kuukauden välein, Pasi ohjeistaa.

– Kotikadun huolto voi tilauksesta tehdä vesikalusteiden tarkistukset ja liesituulettimien suodattimien puhdistukset myös taloyhtiön kaikkiin asuntoihin kerralla. Se on helppo ja tehokas keino asumisen turvallisuuden parantamiseen.

Vahinko katkaisee viihtyisän asumisen

Jos astianpesukoneen putki pamahtaa tai hajulukon tiivisteet sanovat sopimuksen irti, ovat aiheutuvan vesivahingon seuraukset moninaisia.

– Asukas ei välttämättä aina edes osaa ajatella, että erityisesti vesivahingon kuivausvaiheesta saattaa aiheutua jopa yli kuukauden katkos normaaliin asumiseen. Monesti ainakin asunnon keittiö tai kylppäri on korjauksen aikana kokonaan poissa käytöstä, ja viihtyisästä asumisesta on niissä olosuhteissa hankala puhua, Pasi sanoo.

Joskus myös korjausten kustannukset ja niiden jakautuminen saattavat tulla asukkaalle yllätyksenä.

– Vahinkoja, taloyhtiöitä sekä niiden yhtiöjärjestyksiä on tietysti monenlaisia ja korvausvastuuasioissa on paljon muitakin liikkuvia osia. On hyvä pitää mielessä, että jos omassa kodissa on vaikka lattian pintamateriaalina kallis parketti ja se menee vesivahingon seurauksena pilalle, niin taloyhtiön vastuu kattaa tavallisesti korjauksen ainoastaan perustasoon asti. Toki kotivakuutus korvaa monesti juuri tällaisia kustannuksia, eli ne kannattaa pitää kunnossa ja ajan tasalla jatkuvasti, Pasi toteaa.

Silmät ja nenä vahingontorjunnan työkaluina

Kodin vesi- ja palovahinkojen ehkäiseminen ja ennakointi ei vaadi asukkaalta sen kummempaa erityisosaamista: silmien ja nenän auki pitäminen ovat Pasin mielestä hyviä konsteja vahinkojen torjuntaan.

– Kannattaa aina välillä kurkistaa sinne allaskaappiin ja kokeilla vaikka talouspaperilla pyyhkäisemällä, että kaikki putket ja letkut ovat kuivia. Allaskaapin siivoaminen säännöllisesti auttaa havainnointia huomattavasti. Lisäksi astianpesukoneen ja jääkaapin alle asennettava vuotokaukalo on paitsi erittäin hyödyllinen myös edullinen ratkaisu vesivahinkojen ehkäisemiseen ennalta, Pasi vinkkaa.

Palovahinkojen ehkäisemisessä tehokkain apuväline on palovaroitin, joka toimii ja jossa on toimivat paristot. Sähköpaloja voi estää pitämällä silmällä erityisesti iäkkäämpien laitteiden sähköjohtojen kuntoa. Jos johtojen eristeet ovat hapertuneet, laitetta ei kannata käyttää.

– Hyvänä vahingontorjunnan yleisääntönä voi sanoa, että jos asukas ylipäätään huomaa kodissaan outoa hajua tai kosteutta tai vaikka värimuutoksen seinässä, kannattaa heti ottaa yhteys huoltoyhtiöön. Kiinteistönhoitaja tekee sitten sen ensimmäisen analyysin ja osaa laittaa vireille tarvittavat toimenpiteet. Kiireellistä reagointia vaativissa hätätilanteissa kannattaa tietysti olla yhteydessä hätäkeskukseen, Pasi ohjeistaa.

Monenlaisia vahinkoja nähnyt Pasi suosittelee, että taloyhtiöiden hallitukset ja isännöitsijät ottaisivat vahingontorjuntaan ennakoivamman otteen.

– Yhtiöissä olisi hyvä käydä ihan säännöllisesti kaikki paikat läpi ja kartoittaa kunnossapitotarpeet perusteellisesti.

Huolellinen suunnittelu, sujuvampi remontti

Jos vahinko kuitenkin pääsee sattumaan, on Cateva asukkaan ja taloyhtiön apuna. Korjausrakentamiseen erikoistuneen yhtiön palveluvalikoimaan kuuluvat niin vahinkokartoitukset, kuivaukset kuin remontointikin – kaikki kätevästi samalta ammattitaitoiselta toimittajalta ja yhden puhelinsoiton päästä.

– Meillä Catevalla on korjausrakentamisen tärkeänä lähtökohtana se, että asukkaalle ja asumiselle aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. Tähän päästää suunnittelemalla toimenpiteet huolellisesti ja pitämällä asukas jatkuvasti kärryillä projektin etenemisestä, Pasi tiivistää.

Me hoidamme vahingot ja remontit kätevästi – ota yhteyttä!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Lähetä tarjouspyyntö Katso yhteystiedot