Vahinko ei ole toivottu vieras

Vahinko ei ole toivottu vieras

10.2.2022

Vahinkoja sattuu jokaiselle joskus, mutta onneksi ne ovat useimmiten korjattavissa. Tavallisimmat kodeissa sattuvat vahingot ovat kuitenkin ehkäistävissä tehokkaasti ennalta. Haastattelimme vahinkosaneerauksen ammattilaista ja kysyimme, mitä jokainen voi tehdä vahinkojen välttämiseksi.


Catevan korjausrakentamisen ja vahinkosaneerauksen yksikönpäällikkö Pasi Rytkösellä on selvä näkemys kotitalouksissa yleisimmin sattuvista vesivahingoista: eniten murheita aiheutuu astianpesukoneista sekä tiski- ja pesualtaiden viemäröinnin hajulukoista.

– Käytännössä astianpesukoneen poistopuolen letkut sekä niiden tiivisteet kuluvat ja hapertuvat ajan myötä, ja niistä aiheutuu vesivuotoja. Hajulukoissa yleinen syypää vesivuotoon on puolestaan huonosti tehty kannakointi eli putkien ripustus sekä tiivisteiden hapertuminen, Pasi kertoo.

– Kun letkustot ja viemäröinnit ovat lisäksi tavallisesti roskiskaapin perällä poissa silmistä, saattaa niihin tullut vuoto päästää vettä pitkänkin aikaa ennen kuin sitä huomataan, hän lisää.

Palovahingot ovat Pasin oman kokemuksen mukaan vesivahinkoihin verrattuna harvinaisempi, mutta niitäkin on heille eteen sattunut.

– Yksi yleinen kohde on liesituulettimen rasvasuodatin. Jos suodatin pääsee todella likaiseen kuntoon, se saattaa syttyä palamaan. Siksi suodattimen säännöllinen puhdistus kannattaa merkitä vaikka kalenteriin muutaman kuukauden välein, Pasi ohjeistaa.

– Kotikadun huolto voi tilauksesta tehdä vesikalusteiden tarkistukset ja liesituulettimien suodattimien puhdistukset myös taloyhtiön kaikkiin asuntoihin kerralla. Se on helppo ja tehokas keino asumisen turvallisuuden parantamiseen.

Vahinko katkaisee viihtyisän asumisen

Jos astianpesukoneen putki pamahtaa tai hajulukon tiivisteet sanovat sopimuksen irti, ovat aiheutuvan vesivahingon seuraukset moninaisia.

– Asukas ei välttämättä aina edes osaa ajatella, että erityisesti vesivahingon kuivausvaiheesta saattaa aiheutua jopa yli kuukauden katkos normaaliin asumiseen. Monesti ainakin asunnon keittiö tai kylppäri on korjauksen aikana kokonaan poissa käytöstä, ja viihtyisästä asumisesta on niissä olosuhteissa hankala puhua, Pasi sanoo.

Joskus myös korjausten kustannukset ja niiden jakautuminen saattavat tulla asukkaalle yllätyksenä.

– Vahinkoja, taloyhtiöitä sekä niiden yhtiöjärjestyksiä on tietysti monenlaisia ja korvausvastuuasioissa on paljon muitakin liikkuvia osia. On hyvä pitää mielessä, että jos omassa kodissa on vaikka lattian pintamateriaalina kallis parketti ja se menee vesivahingon seurauksena pilalle, niin taloyhtiön vastuu kattaa tavallisesti korjauksen ainoastaan perustasoon asti. Toki kotivakuutus korvaa monesti juuri tällaisia kustannuksia, eli ne kannattaa pitää kunnossa ja ajan tasalla jatkuvasti, Pasi toteaa.

Silmät ja nenä vahingontorjunnan työkaluina

Kodin vesi- ja palovahinkojen ehkäiseminen ja ennakointi ei vaadi asukkaalta sen kummempaa erityisosaamista: silmien ja nenän auki pitäminen ovat Pasin mielestä hyviä konsteja vahinkojen torjuntaan.

– Kannattaa aina välillä kurkistaa sinne allaskaappiin ja kokeilla vaikka talouspaperilla pyyhkäisemällä, että kaikki putket ja letkut ovat kuivia. Allaskaapin siivoaminen säännöllisesti auttaa havainnointia huomattavasti. Lisäksi astianpesukoneen ja jääkaapin alle asennettava vuotokaukalo on paitsi erittäin hyödyllinen myös edullinen ratkaisu vesivahinkojen ehkäisemiseen ennalta, Pasi vinkkaa.

Palovahinkojen ehkäisemisessä tehokkain apuväline on palovaroitin, joka toimii ja jossa on toimivat paristot. Sähköpaloja voi estää pitämällä silmällä erityisesti iäkkäämpien laitteiden sähköjohtojen kuntoa. Jos johtojen eristeet ovat hapertuneet, laitetta ei kannata käyttää.

– Hyvänä vahingontorjunnan yleisääntönä voi sanoa, että jos asukas ylipäätään huomaa kodissaan outoa hajua tai kosteutta tai vaikka värimuutoksen seinässä, kannattaa heti ottaa yhteys huoltoyhtiöön. Kiinteistönhoitaja tekee sitten sen ensimmäisen analyysin ja osaa laittaa vireille tarvittavat toimenpiteet. Kiireellistä reagointia vaativissa hätätilanteissa kannattaa tietysti olla yhteydessä hätäkeskukseen, Pasi ohjeistaa.

Monenlaisia vahinkoja nähnyt Pasi suosittelee, että taloyhtiöiden hallitukset ja isännöitsijät ottaisivat vahingontorjuntaan ennakoivamman otteen.

– Yhtiöissä olisi hyvä käydä ihan säännöllisesti kaikki paikat läpi ja kartoittaa kunnossapitotarpeet perusteellisesti.

Huolellinen suunnittelu, sujuvampi remontti

Jos vahinko kuitenkin pääsee sattumaan, on Cateva asukkaan ja taloyhtiön apuna. Korjausrakentamiseen erikoistuneen yhtiön palveluvalikoimaan kuuluvat niin vahinkokartoitukset, kuivaukset kuin remontointikin – kaikki kätevästi samalta ammattitaitoiselta toimittajalta ja yhden puhelinsoiton päästä.

– Meillä Catevalla on korjausrakentamisen tärkeänä lähtökohtana se, että asukkaalle ja asumiselle aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. Tähän päästää suunnittelemalla toimenpiteet huolellisesti ja pitämällä asukas jatkuvasti kärryillä projektin etenemisestä, Pasi tiivistää.

Me hoidamme vahingot ja remontit kätevästi – ota yhteyttä!

Lue myös

Sähköautojen latausasemat yleistyvät

Lue lisää

Pakkanen haastaa putket

Lue lisää
Talven vahingot

Miten estää talven aiheuttamia vahinkoja?

Lue lisää
Paloturvallisuus

Paloturvallisuus on taloyhtiön ja asukkaiden yhteistyötä

Lue lisää

Vesivahinko vaatii ripeää toimintaa

Lue lisää

Fiksulla valaistuksella turvallisempi piha

Lue lisää
Säästetään energiaa

Lämmityskausi on alkanut – säästetään energiaa yhdessä!

Lue lisää

Taloyhtiöt täysillä mukaan energiansäästötalkoisiin!

Lue lisää

Cateva on nyt auktorisoitu vahinkoalan toimija

Lue lisää
Kuuman kesä viilennysvinkit

Kuuman kesän viilennysvinkit

Lue lisää

Jo joutui armas aika suvipihojen!

Lue lisää

Vinkit energiatehokkaampaan jouluun

Lue lisää

Syystalkoot suunnitteilla – nappaa vinkit!

Lue lisää

Apua tukkeutuneeseen viemäriin

Lue lisää

Imuautotiimi antaa tukoksille kyytiä 200 baarin paineella

Lue lisää

Korjauta asfaltin vauriot ajoissa

Lue lisää

Vinkit kevään talkoisiin

Lue lisää

Neljä neuvoa sujuvampaan ja vastuullisempaan remontointiin

Lue lisää
Korjausrakentaminen

Vastuullisempia remontteja Catevan tapaan

Lue lisää

Taloyhtiön kerhotilasta etätyöpisteeksi – asukkaat arvostavat muunneltavuutta

Lue lisää
Asfaltointi

Liikenneturvallista viikkoa ja loistavaa syksyä

Lue lisää

Hyvää sisäilmaa kelillä kuin kelillä

Lue lisää

Avustuksilla helpotusta korjaustöiden kustannuksiin

Lue lisää

Cateva ja Kotikatu uuteen omistukseen

Lue lisää

Suunnittele ja tiedota – remontin onnistumisen kulmakivet

Lue lisää

Taloyhtiöt valmiina sähköautojen tuloon?

Lue lisää

Kun homma menee putkeen

Lue lisää

Työturvallisuus on tekoja arjessa

Lue lisää

Valmistele ensin, remontoi sitten

Lue lisää

Varaudumme koronaviruksen aiheuttamiin poikkeustilanteisiin

Lue lisää

Väestönsuoja tuo turvaa

Lue lisää

Korjausrakentaminen on asiakaspalvelutyötä

Lue lisää

Jouluvinkkikimara energiatehokkaampaan ja turvallisempaan jouluun

Lue lisää

Puitteet työn onnistumiselle kohdillaan

Lue lisää

Kotikadun kasvu jatkuu

Lue lisää
Talomestari

Talomestari-palvelu tukee isännöitsijän työtä

Lue lisää
L & S Huoltokeskus

Lahtelainen L & S Huoltokeskus Oy osaksi Kotikatua

Lue lisää
Kasvua paikallisuutta vaalien

Kasvua paikallisuutta vaalien

Lue lisää
Taiga Linnanmäki

Cateva mukana Linnanmäen uuden vuoristoradan rakentamisessa

Lue lisää