Mitä tehdä vesivahingon sattuessa? Kosteusvaurio kodissa on kova paikka. Pienikin vesivahinko kannattaa ottaa taloyhtiössä vakavasti ja toimia nopeasti – jokainen menetetty päivä käy kalliiksi. Vahinkopäivystyksemme palvelee 24/7 pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Satakunnassa numerossa 010 270 8955.
Vesivahinko voi aiheuttaa vakavia haittoja kodin rakenteille, irtaimistolle ja sisäilmalle. Nopea ja suunnitelmallinen toiminta vahingon havaitsemisen jälkeen on avainasemassa vaurioiden minimoimisessa.
– Pari litraakin lattialle loiskahtanutta vettä voi mennä rakenteiden läpi ja tekee paljon hallaa. Kosteuden myötä kehittyvien ongelmien välttämiseksi Catevan ammattilaisten ripeästi toteuttama kosteuskartoitus on fiksu päätös, sanoo Pasi Rytkönen, vahinkosaneerausten sekä rakennus- ja korjaustyöurakoiden yksikönpäällikkö Catevalta.
Mikä vesivahinko on ja miten se syntyy?
Vesivahingon sattuessa vettä pääsee rakennuksen rakenteisiin tai pinnoille hallitsemattomasti. Tyypillisiä vesivahingon syitä ovat:
- Putkirikot: Vuotavat tai haljenneet vesiputket.
- Vesikaton vuodot: Katon huollon laiminlyönti tai säävauriot.
- Kodin vesikalusteet: Vuotavat hanat, tiskikoneet tai pesukoneet.
- Tukkeutuneet viemärit: Veden takaisinvirtaus aiheuttaa ylivuotoja.
Kuinka toimit vesivahingon sattuessa?
- Katkaise veden tulo
Jos mahdollista, sulje kiinteistön päävesiventtiili heti vahingon havaitsemisen jälkeen. - Turvaa sähkölaitteet
Sammuta sähkö siltä alueelta, missä vettä on päässyt rakenteisiin. Tämä ehkäisee sähköiskun riskiä. - Poista seisova vesi
Käytä pumppua, vesi-imuria tai kuivausvälineitä veden poistamiseen mikäli siihen on mahdollisuus. Ammattilainen auttaa tässä tehokkaimmin. Nopeus on tärkeää homeen muodostumisen ehkäisemiseksi. - Ota yhteys ammattilaiseen
Käänny heti asiantuntevan vesivahinkojen korjauspalvelun puoleen. Ammattilaiset hoitavat vaurion kartoituksen, kuivaustyöt ja tarvittavat korjaukset. - Dokumentoi vahingot
Ota kuvia ja kirjaa ylös kaikki vahingot vakuutuskorvauksia varten. Vahinkosaneerauksen ammattilainen dokumentoi työnsä, mutta kuvat vahingon havaitsemishetkeltä voivat olla tarpeen raportteja laatiessa.
Soitto vahinkopäivystykseen laittaa asiat rullaamaan
Kun soitto päivystykseen tulee esimerkiksi katosta tipahtelevasta vedestä, päivystäjä kysyy kaikki oleelliset tiedot: missä vuotaa ja kuinka paljon. Lisävahinkojen välttämiseksi kannattaa myös yhdessä miettiä, mistä vahinko on peräisin. Yllättävän yleistä on nimittäin se, että joku on nukahtanut suihkuun ja vesi on etsinyt tiensä alakertaan.
Pienestäkin putkivuodosta kannattaa soittaa saman tien, jotta vältytään lisävahingoilta. Tärkeitä toimia voidaan tehdä jo puhelun aikana – jos vettä suihkuaa hanasta hyvät neuvot ovat tarpeen. Päivystäjät rauhoittelevat ja antavat käytännön neuvoja. Esimerkiksi pyyhkeen kääriminen vuotokohdan ympärille, pesuohjelman sammuttaminen koneesta tai veden siivoaminen lattialta auttavat estämään lisävahinkoja. Hätääntynytkin asukas hyötyy siitä, että puhelimessa on rauhallinen ihminen. Vesivahinko on aina ikävä asia, mutta ammattilaiset auttavat.
Catevan ammattilaiset pelastavat vahingoilta
Vesivahinkokohteeseen menee usein ensimmäisenä huoltoyhtiö tai vahinkopäivystäjä. Mitä enemmän vahingosta tiedetään etukäteen, sen parempi. Kun huolto tietää mistä kohtaa olohuoneen patteri vuotaa, oikea työkalu on heti mukana.
– Kiinteistönhoitaja on ensimmäinen, joka arvioi tilanteen kohteessa, ja Catevan ammattilaiset ovat aina käytettävissä purkutöihin, kuivaukseen tai kosteuskartoitukseen liittyvissä toimenpiteissä. Vesivahinko on aina kriittinen tilanne, oli se pieni tai iso. Taloyhtiöiden kannattaisi teettää kosteuskartoitus joka kerta, toteaa Rytkönen.
Cateva tekee tilanteesta jälkivahinkoraportin, joka on heti seuraavana aamuna isännöitsijän ja huollon käytettävissä. Raportissa myös määritellään, onko Catevalla taloyhtiön myöntämä oikeus tehdä laajempi kosteuskartoitus.
– Kosteuskartoituksessa käymme myös naapuriasunnot sekä alapuolella olevat tilat läpi lisävahinkojen ehkäisemiseksi. Nopea toiminta säästää kuluja, ja hoitamattomana vahingot voivat käydä kalliiksi, Pasi sanoo.
Kuinka vesivahinkojen korjausprosessi etenee?
- Vaurioiden kartoitus: Ammattilainen arvioi vahingon laajuuden kosteuskartoituksella ja suunnittelee tarvittavat korjaustoimet.
- Kastuneiden rakenteiden kuivaus: Käytetään tehokkaita kuivauslaitteita estämään homeen ja lahon muodostumista.
- Purku- ja korjaustyöt: Vaurioituneet pinnat ja rakenteet puretaan ja uusitaan.
Sujuva palvelu helpottaa ikävässä tilanteessa
Vesivahingon sattuessa moni päätyy remontoimaan samalla. Joskus vaihdetaan laatat tai lattiat, toisinaan koko keittiö menee uusiksi. Taloyhtiöllä on vakuutus, joka kattaa rakenteellisia vaurioita. Osakas ja hänen kotivakuutuksensa ovat yleensä maksajia, jos kyseessä on huolimattomuus.
– Vesivahinkojen ennaltaehkäisy on melko helppoa. Allaskaappien letkuja kannattaa vilkaista silloin tällöin ja hajulukot sekä viemärikaivot puhdistaa säännöllisesti. Jos ei itse osaa, huoltoon voin aina soittaa. Ilmoita myös, jos jostain kuuluu pihinää tai suhinaa. Joskus vuoto voi olla naapurin asunnossa, muistuttaa Pasi.
– Kodinkoneita ei kannata jättää vahtimatta, ja pesukoneiden sekä jääkaappien alla tulisi olla vuotokaukalo. Eikä viemäriin saisi edelleenkään laittaa sinne kuulumattomia asioita, kuten paistorasvaa tai vanulappuja, jatkaa Pasi.
Niin ikävä asia kuin vesivahinko onkin, niin hätä ei ole tämän näköinen. Catevalaiset osaavat korjata vauriot ja ehkäistä lisävahingot.
– Mitä nopeammin asiaan päästään puuttumaan sen parempi. Jokainen kuluva päivä maksaa lisää. Haluamme myös tehdä asukkaan ikävästä tilanteesta mahdollisimman siedettävän. Ripeä toiminta myös takaa niin asukkaan kuin naapurin puhtaan sisäilman tulevaisuudessa, sanoo Pasi.
Näin ehkäiset vesivahinkoja
- Tarkasta vesiputkien, hanojen ja kodinkoneiden kunto säännöllisesti.
- Huolehdi katon ja salaojien kunnosta.
- Käytä vuotokaukaloita pesukoneiden ja tiskikoneiden alla.
- Asenna vuotovahti, joka havaitsee ja katkaisee veden tulon automaattisesti.